Startupavtal nr 5: Aktiebolag

avtal, startup, investerarvänligt

Avtalen varje startup behöver

Bolagshandlingarna som bildar aktiebolag är det femte av nio centrala avtal till er avtalssamling. Tid är pengar och dygnet har bara 24 h. För att förenkla för dig och ditt startup listar jag de avtal som varje startup bör ha.

Avtal 5: Stiftelseurkund + bolagsordning = Aktiebolag

Ett vanligt misstag entreprenörer gör i början är att alltför sent skapa ett aktiebolag av den enskilda firma eller det samarbete man har med andra företag. Att ha ett korrekt bildat aktiebolag ger dig större möjligheter att ta in nytt kapital.

Att driva verksamheten som ett aktiebolag gör det lättare att ta risker genom investera i anställda, produktutveckling eftersom ansvaret för åtagandena stannar i aktiebolaget och du som grundare riskerar inte din privatekonomi om saker inte utvecklas som du och dina medgrundare hoppas.

Registrera aktiebolaget genom verksamt.se

Om du registrerat ditt bolag själv eller genom ombud vid Bolagsverket har du lämnat in (i) stiftelseurkund och (ii) bolagsordning, vilka är det dokument som krävs för att bilda ett aktiebolag. Ta hjälp av en erfaren jurist som kan hjälpa dig med att kontrollera att du har förstått Bolagsverkets registreringskrav rätt.

Att registrera aktiebolag själv genom Bolagsverkets e-tjänst är smidigt och tar oftast endast ett par dygn. Tänk på att det kan bli långa handlingstider hos Bolagsverket om du varit otydlig med de uppgifter du ska fylla i, samt om du inte redan har bankintyg på att aktiekapitalet har betalats in på företagets bankkonto.

 

Detta är ett inlägg i en serie av nio delar och en fördjupning i detta ämne kommer så småningom här på bloggen.

För att veta mer om Sharp Cookie Advisors, eller om du behöver hjälp med att utveckla ert startup eller ta fram avtal, klicka här.

  • Share on:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*