Domännamn en introduktion

domannamn

Introduktion till domäner (.se och .nu)

En domän fungerar som en adresslapp som skickar internetanvändaren till önskad hemsida. Att ha ett bra domännamn gör det lätt för dina kunder att hitta till din hemsida, och kan i längden leda till ett högt värde. Till exempel ryktas det om att innehavarna fick 28 miljoner kr för att överlåta www.icloud.com till Apple. Mot denna bakgrund är det lätt att förstå varför det är viktigt att tänka igenom sin domännamnsstrategi. Som ett stöd för dig som ligger i startgroparna för att lansera en hemsida har vi tagit fram en crash course i domäner, så att du snabbt och enkelt kan sätta dig in i vad du borde tänka på.

Hur registrerar jag ett domännamn?

Det är IIS (www.iis.se) som ansvarar för drift och administration av .se och .nu-domänerna, och det finns ett flertal organisationer som har rätt att dela ut dem. Registrering av domännamnet sker hos en återförsäljare av domännamn, s.k. registrarer. Varje registrar har sina egna villkor. Du kan söka på olika lediga domännamn och registrarer här.

Det bästa är ju såklart om ditt företagsnamn och eventuella varumärke sammanfaller med ditt domännamn. Andra riktlinjer är att välja namn som har gratis söktrafik och är så enkla och lättstavade som möjligt.

Vad händer om mitt önskade domännamn är upptaget?

Som grundprincip gäller att den som är först med att registrera ett domännamn har rätt till det. Det finns dock möjlighet att genom ett alternativt tvistelösningsförfarande (ATF) överklaga tilldelningen av en domän du anser att du har bättre rätt till. Tre villkor måste vara uppfyllda för att du ska få rätten till domännamnet överförd.

  • Du måste ha en rättighet, t.ex. ett varumärke eller en firma, med giltighet i Sverige och som domänen är förväxlingsbart med.
  • Den som registrerat domännamnet ska ha gjort det i ond tro, d.v.s. varit medveten om din rättighet.
  • Den som registrerat domännamnet ska inte heller ha en rätt eller ett berättigat intresse till domännamnet. Det kan t.ex. vara att domännamnet har använt domänen för försäljning av sina varor och tjänster och att därigenom har blivit allmänt känt för innehavaren.

 Någon använder mitt varumärke som domännamn!

Att inneha ett registrerat varumärke innebär inte automatiskt att man har rätt att använda det som domännamn. Däremot innebär ett registrerat varumärke att ingen annan får använda sig av det i näringsverksamhet, för samma eller liknande varor eller tjänster som du har skyddat ditt varumärke för. Ett domännamn som är identiskt med ditt varumärke och kommersiellt används för att saluföra samma varor eller tjänster som det skyddade varumärket utgör därmed ett varumärkesintrång.

Fler tips på vägen..

  • Tänk på att registrera dina domännamn så snabbt som möjligt så att de inte hinner registreras av någon annan. Registrera också domännamn som kan komma att vara intressanta för er i framtiden.
  • Att du innehar ett domännamn innebär inte att andra är förhindrade att använda namnet i sin näringsverksamhet; Se därför till att varumärkesskydda domännamn som du vill ha ensamrätt till! Du kan läsa mer om varumärkesskydd här.
  • Även om domännamnet är viktigt för att dina kunder ska hitta till din hemsida finns det andra faktorer som påverkar flödet dit. Genom att sökmotoroptimera hamnar er hemsida högt upp bland sökresultaten hos sökmotorerna, och det blir därmed lättare för kunderna att hitta dit.

Bildmaterialet kommer från iis.

Juridiskvägledning.se är en blogg med serie av inlägg om IT-juridik och dataskydd som tillhandahålls av affärsjuridiska byrån Sharp Cookie Advisors, vars juridiska tech team rådger ledande techföretag.

För att veta mer om Sharp Cookie Advisors, eller om du behöver hjälp med dina domäner, hör av dig till oss.

  • Share on:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*